מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

רובוטיקה וטכנולוגיות מתקדמות

שילוב טכנולוגיות מתקדמות בתחום השיקום החל לפני כ-30 שנה עם כניסתם של מחשבים לחיינו. מאז ועד היום הבסיס הטכנולוגי הלך והתרחב והיום אנחנו יכולים למצוא טכנולוגיות כאלו לאורך כל קשת השיקום של המטופל, משלב ההפעלה המוקדמת ביחידות לטיפול נמרץ והאשפוז האקוטי (early mobilization) ועד השיקום במוסדות ובקהילה ועד שיקום בבית דרך פלטפורמות שונות של טלה-רפואה.

טכנולוגיה - למה?

בשנים האחרונות אנו עדים לפריחה עצומה בכמות ובאיכות הטכנולוגיות הזמינות: כחלק מהבנה של היתרונות בשילוב הטכנולוגיות באבחון ובטיפול, וכן כמתן מענה לבעיות שעימן מתמודדת הרפואה המודרנית לנוכח גידול האוכלוסייה, עלייה בתוחלת החיים ובצידה הופעת מחלות כרוניות וצורך בטיפול בבעיות רפואיות שלא היו קודם לכן, בעיות של כוח אדם (כ"א), תקצוב מוגבל והחשיבות בעמידה בתקנים גבוהים של איכות ומקצועיות השירות.

כיום איכות הטיפול הרפואי בשלבים הקריטיים (שירותי רפואה דחופה - מד"א/מלר"ד), יכולות הדמיה וצנתור, חדרי ניתוח ויחידות לטיפול נמרץ - מביאים לידי יכולת הצלה גבוהה יותר ולכן חולים שבעבר לא היו שורדים אירועים מוחיים/פגיעות ראש טראומטיות ועוד, מגיעים למחלקות השיקום עם פגיעות קשות יותר מבעבר.

אל מול דרישה לשירותי שיקום איכותיים ומקצועיים יש ירידה או אי התאמה של תקני כוח אדם בקרב צוותי השיקום בכל הסקטורים המקצועיים, מגבלת תקצוב וכן דרישה מן הצוותים להשקיע זמן רב בתיעוד, בכימות ובבקרה של הטיפולים, לעיתים על חשבון זמן הטיפול. שימוש בטכנולוגיה יכול לסייע בניתוב כ"א למטופלים הזקוקים לטיפול פרטני ולהכוונה אישית, בעוד שמטופלים אחרים יעשו שימוש בטכנולוגיות.

ברמה הקלינית הטכנולוגיה מאפשרת לנו תנועה מבוקרת למטופלים המורכבים יותר, תרגול חזרתי, אינטנסיבי, בעצימות משתנה ומאתגרת, תוך שילוב במרבית המקרים של היזון חוזר (פידבק) בהתאם לרצון הצוות ויכולת המטופל. יתרונות הטכנולוגיה כאמצעי לקידום התהליך השיקומי נתמכים בספרות. פתרון נוסף שהטכנולוגיה מעניקה לנו הוא נושא הדיווח (reporting), המוטמע כיום במרבית הטכנולוגיות.

מצד המטופל אנו עדים בדרך כלל לתחושות חיוביות, עלייה במוטיבציה ורצון לבצע את המטלות.