מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייה
סגירה

סוגי משתלים מלאכותיים

ניתוח החלפת מפרק הברך קיים כבר למעלה מ-50 שנים, בהתאם לכך קיימים בעולם עשרות סוגים של משתלים מחברות שונות.

במהלך השנים, כתוצאה מהתקדמות הטכנולוגיה, והבנת המבנה והמכניקה של הברך עיצוב המשתלים וסוג החומרים בהם משתמשים ליצירת המשתלים התפתח בצורה משמעותית. ניתן לומר בודאות כי כיום המשתלים מותאמים הרבה יותר מבעבר מבחינת הגדלים לעצם, עמידים יותר כנגד שחיקה ומעוצבים כך שיקנו טווח תנועה ותחושה קרובה לברך הטבעית.

אם בעבר מערכת משתלים לניתוח החלפת ברך כללה 12 רכיבים מהם היה המנתח מתאים 3 למטופל במהלך הניתוח אזי כיום המערכות המודרניות עשויות לכלול מעל ל-200 רכיבים על מנת לאפשר למנתח התאמה ואיזון מושלם בזמן הניתוח.

סוגי המשתלים בהם עשויים להשתמש המנתחים, תלויים במספר משתנים כגון:

  1. גיל, רמת הפעילות של המטופל מבנה הברך הייחודי של המטופל וסוג הבעיה הרפואית ממנה סובל המטופל.

  2. ניסיון המנתח והיכרותו עם המשתל.

  3. מחקר קליני ורמת ביצועים טובה של המשתל על פי המדווח בספרות המקצועית ובמרשמים לאומיים במדינות שונות ברחבי העולם.

במהלך ניתוח החלפת מפרק ברך, הרופא המנתח משייף את המשטחים השחוקים בקצה עצם הירך (פמור) ועצם השוקה (טיביה) ,מחליפם במרכיבים מתכתיים העשויים מסגסוגת של מתכת עמידה (לרוב קובלט כרום) וביניהם מרכיב העשוי מפלסטיק קשיח (פוליאתילן). במקרים מסוימים ובמידת הצורך ניתן להחליף גם את עצם הפיקה (פטלה) בשתל פלסטי.

המרכיבים עצמם לרוב מקובעים בעזרת צמנט לעצם המטופל .ישנם מס מרכיבים בהם משתמשים במהלך הניתוח:

  • משתל פמורלי (מושתל בקצה עצם הירך)

  • משתל טיביאלי (מושתל על משטח עצם השוקה) עליו מורכב מרכיב פלסטי קשיח

  • משתל חיכוך פלסטי (אינסרט - ממוקם בין הרכיב הטיביאלי והפמורלי) ובחלק מהמקרים גם משתל פיקה

אילוסטרציה של מפרק מלאכותי על שלושת מרכביו העיקריים

ישנן קבוצות שונות של משתלים אשר תוכננו לתמוך בפילוסופיות ניתוחיות שונות. לרוב בחירת המשתל נעשית באופן פרקטי על פי הצורך הקליני, ניסיון ואמונת המנתח. יש לציין כי במרבית המחקרים והעבודות ההשוואתיות בין המשתלים המלאכותיים לא נמצא הבדל קליני משמעותי בין הקבוצות, אך, לאחרונה ניתן  למצוא יותר ויותר ספרות מקצועית התומכת בכך שמטופלים מעדיפים משתל ברך אנטומיים מסוג MEDIAL PIVOT ומדרגים את תחושתו כטבעית יותר ויציבה יותר ממשתלים מלאכותיים אחרים.

קבוצת משתלים אנטומיים מסוג MEDIALLY STABILIZED KNEES

זוהי קבוצה יחודית של משתלים אנטומיים אשר מדמה את ציר התנועה הטבעי ותופסת תאוצה גדולה במהלך השנים האחרונות ברחבי העולם ובארץ. מאמרים רבים שפורסמו לאחרונה מראים כי חולים מעדיפים סוג משתל זה על גבי משתלים אחרים מכיוון שהתחושה בברך עשויה לחוש טבעית יותר ויציבה יותר במהלך הפעילות היום יומית: עליה וירידה במדרגות, עמידה מישיבה על כיסא כניסה ויציאה מרכב ועוד.

משתל אנטומי ה-SPHERE

תנועתיות מפרק הברך שלנו מבוססת בין השאר על פעילות צירית בחלקו הפנימי, במהלך כיפוף הברך המדור הפנימי נשאר במקומו ואילו המדור החיצוני גולש לאחור. שתל זה מעוצב כך שמדורו הפנימי מותאם בצורה מושלמת למרכיב הטיביאלי הפנימי כמכתש ועלי , דבר המקנה לברך זו יציבות אופטימלית ומאפשר את תנועת הציר הטבעית של הברך הבריאה.

חברת BEPEX הינה המשווקת הבלעדית בארץ של משתל ה-GMK SPHERE ,שתל מסוג MEDIAL PIVOT של חברת MEDACTA השווצרית.

קבוצות משתלים מלאכותיים רגילים בשימוש בניתוח להחלפת מפרק ברך

קבוצה א': משתלים אשר דורשים את "הקרבת" הרצועות הצולבות בברך ולמעשה חלקים בשתל עצמו מפצים על העדר הרצועות ובכך מקנים יציבות לברך. החיסרון התאורטי במשתל זה הוא הצורך ב"הקרבת" עצם גדולה יותר ובגלל עיצוב המשתל עשויה להתקבל ברך עם תחושה פחות אנטומית ו"טבעית".
אנו משווקים באופן בלעדי בארץ את מערכת ה- GMK הכוללת משתלים מקבוצה זו ואשר מיוצרים על ידי חברת MEDACTA  השוויצרית.

דוגמא למשתל המחליף את תפקוד הרצועות הצולבות הקדמית והאחורית

קבוצה ב': משתלים אשר אינם דורשים את "הקרבת" הרצועות הצולבות בברך ולמעשה עיצוב השתל בנוי על כך שלפחות הרצועה הצולבת האחורית קיימת ומקנה יציבות נוספת לברך. החסרון התאורטי של משתלים מסוג זה הוא חוסר היציבות הפרדוקסלי שיכול להתקיים.

אנו משווקים באופן בלעדי בארץ את מערכת ה- GMK PRIMARY הכוללת משתלים מקבוצה זו ואשר מיוצרים על ידי חברת MEDACTA  השוויצרית.

דוגמא למשתל אשר משמר את הרצועה הצולבת האחורית

קבוצה ג': שתלים בהם המרכיב הפלסטי נע על גבי המרכיב הטיביאלי - מקנה יכולת סיבוב (רוטאציה) בין הרכיבים, אך דורש שמעטפת הרצועות שתומכת ומייצבת את הברך תהיה שמורה ומאוזנת. במידה והמעטפת לא יציבה ומאוזנת תתכן סכנה של פריקת המרכיב הפלסטי.

אנו משווקים באופן בלעדי בארץ את מערכת ה-GMK MOBILE הכוללת משתלים מקבוצה זו ואשר מיוצרים על ידי חברת MEDACTA  השוויצרית.

דוגמא למשתל עם פלטפורמה מסתובבת

קבוצה ד': שתלים בהם המרכיב הפלסטי מקובע למרכיב הטיביאלי- הנפוץ ביותר כיום ,המרכיב הפלסטי בברך מקובע לשתל הטיביאלי והשתל הפמורלי למעשה נע על גביו.

אנו משווקים באופן בלעדי בארץ את מערכת ה- GMK הכוללת משתלים מקבוצה זו ואשר מיוצרים על ידי חברת MEDACTA  השוויצרית.

דוגמא למשתל הרכיב הפלסטי מקובע למשתל הטיביאלי

קבוצה ה': שתל חד מדורי/חד לשכתי - למרות שרוב ניתוחי החלפת מפרק הברך הם ניתוחים בהם מחליפים את כל מדורי הברך(חיצוני ופנימי), ישנם חולים שיכולים להנות מהחלפה חד מדורית וזאת במידה ורק מדור אחד בברך שחוק אין פגיעה ברצועות .

משתל ה-MOTO, אשר הינו המשתל החד לשכתי החדיש בארץ והמיוצר על ידי חברתMEDACTA  השוויצרית, משווק על ידינו באופן בלעדי בארץ.

דוגמא למשתל חד לשכתי

קבוצה ו': משתלים המיועדים לניתוחי ברך חוזרים או לעיוותים מיוחדים – שרידות משתל הברך תלויה במספר רב של משתנים כגון רמת פעילות של המטופל משקלו ובריאותו הכללית אשר יכולים לגרום לשחיקה של המשתל התרופפות וצורך בביצוע ניתוח חוזר (רויזייה). במהלך ניתוח הרויזיה מוחלפים חלק ממרכיבי השתלים המקוריים או כולם (תלוי מצב המרכיבים בברך), במשתלים יעודיים למקרים אלו הבאים להקנות יציבות גדולה יותר לברך ובעלי חלקים נוספים אשר באים לפצות במקרים של חוסר עצם גדול ולסייע בעגינת המשתלים לעצם.

מערכת משתלים מסוג GMK REVISION מתוצרת חברת MEDACTA  השוויצרית, משווקת על ידינו באופן בלעדי בארץ.

דוגמא למשתלי רויזיה (ניתוחים חוזרים)